28-230 Połaniec, ul. Stefana Czarnieckiego 5
tel. +48 15 8650 633
kontrastWersja dla niedowidzących
rozmiar A- A A+
Przeszukaj stronę w celu odnalesienia szukanej frazy
Biuletyn Informacji Publicznej Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Połańcu

Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Połańcu
Zdjęcie budynku
Książki
Pani
previous arrow
next arrow

W środę 17 grudnia 2025 roku w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej im. A. Mickiewicza w Połańcu odbyła się premiera debiutanckiej książki Anny Appelbaum „Sposoby Anny na karpia z Sierag”. Wydarzenie zgromadziło liczne grono miłośników literatury, tradycji kulinarnych oraz świątecznej atmosfery.

Patronat honorowy nad premierą objął Burmistrz Połańca Pan Jacek Benedykt Nowak. Patronat medialny nad wydarzeniem objęły TVP 3 Kielce, Radio Leliwa oraz Portal Informacyjny Polaniec.com.pl.

Spotkanie poprowadziła Dyrektor Biblioteki Pani Renata Wójtowicz przy aktywnej współpracy publiczności, która zadawała Autorce wiele pytań dotyczących książki, zawartej w niej przepisów oraz sekretów doskonałego przyrządzania karpi, ryb które Pani Anna wraz z Rodziną hoduje w gospodarstwie rybackim w Sieragach obok Połańca.

Spotkanie przebiegało w wyjątkowym, bożonarodzeniowym klimacie. Przestrzeń biblioteki została udekorowana świątecznymi ozdobami, a ciepłe światło lampek i zapach choinki sprzyjały rozmowom i refleksji. Autorka opowiedziała o genezie książki, inspiracjach czerpanych z lokalnych tradycji oraz o znaczeniu karpia z Sierag jako elementu regionalnego dziedzictwa kulinarnego, szczególnie w kontekście świąt Bożego Narodzenia.

Podczas rozmowy z czytelnikami Anna Appelbaum dzieliła się ciekawostkami związanymi z powstawaniem przepisów, podkreślając rolę rodzinnych wspomnień i międzypokoleniowego przekazywania smaków. Nie zabrakło czasu na indywidualne rozmowy z autorką, zwłaszcza podczas składania przez Panią Annę autografów na publikacji. Po spotkaniu można było bowiem kupić książkę z dedykacją, będącą idealnym prezentem gwiazdkowym dla siebie i bliskich.

Integralną częścią wydarzenia była degustacja potraw z karpia, przygotowanych według receptur zawartych w książce przez panią Annę. Uczestnicy mieli okazję spróbować różnorodnych dań – zarówno klasycznych, jak i bardziej nowoczesnych interpretacji – które spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem i licznymi pochwałami. Były pierogi z karpiem, rybny pasztet ze śliwką oraz karpiowe frytki. Poczęstunek uzupełniały tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe - przekładany powidłami staropolski piernik oraz strucla makowa.

Premiera książki „Sposoby Anny na karpia z Sierag” okazała się nie tylko wydarzeniem literackim, ale także kulinarnym i integrującym lokalną społeczność. Wieczór w Bibliotece w Połańcu stał się pięknym wprowadzeniem w świąteczny czas, łącząc tradycję, smak i literaturę.

Dziękujemy wszystkim, którzy postanowili spędzić ten przedświąteczny czas w Bibliotece. Szczególne podziękowania składamy Pani Annie i jej Rodzinie oraz Panu Burmistrzowi Połańca.

Korzystając z okazji życzymy wszystkim Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia przy stole z karpiem.

2
1
4
3
6
5
8
7
10
9

Dyskusyjne Kluby Książki
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego